7 mins read

Rath Yatra’ at Puri is celebrated in honour of

8. Which of the following language has been given the status of classical language by Central Government?
(a) Gujarati (b) Tamil
(c) Marathi (d) Malayalam
Ans: (b)
________________________________________
9. ‘Rath Yatra’ at Puri is celebrated in honour of
(a) Lord Rama
(b) Lord Shiva
(c) Lord Jagannath
(d) Lord Vishnu
Ans: (c)
________________________________________
10. The most popular festival in Tamil Nadu is :
(a) Gudipadwa (b) Onam
(c) Bihu (d) Pongal
Ans: (d)
________________________________________
11. Papeti is the festival of
(a) Parsis (b) Jains
(c) Sikhs (d) Buddhists
Ans: (a)
________________________________________
12. Which among the following city was given as guru dakshina by Pandavas to Guru Dronacharya?
(a) Rawalpindi (b) Nainital
(c) Hastinapur (d) Gurgaon
Ans: (d)
________________________________________
13. Jalikattu is associated with which Indian festival?
(a) Onam (b) Pongal
(c) Bihu (d) Hornbill
Ans: (b)
________________________________________
Part–II : Indian Art, Architecture and Sculpture
14. Who amongst the following is renowned in the field of painting?
(a) Parveen Sultana
(b) Prof. T.N. Krishnan
(c) Ram Kinkar
(d) Raja Ravi Varma
Ans: (d)
________________________________________
15. Le Corbusier, the architect of Chandigarh was a national of
(a) The Netherlands
(b) Portugal
(c) U.K.
(d) France
Ans: (d)
________________________________________
16. In which field of Art Jamini Roy make his name ?
(a) Sculpture (b) Music
(c) Painting (d) Drama
Ans: (c) Jamini Roy was an Indian painter. His key works were “Bride and two Companions”, 1952; and Dual Cats with one Crayfish”, 1968. His new style was a reaction against the Bengal School and Western tradition. His underlying quest was threefold: to capture the essence of simplicity embodied in the life of the folk people; to make art accessible to a wider section of people; and to give Indian art its own identity. He was awarded the Padma Bhusan in 1954.
________________________________________
17. Where is the Swami Narayan temple, Akshar-dham located ?
(a) Dwaraka, Gujarat
(b) Puri, Orissa
(c) Mathura, Uttar Pradesh
(d) Gandhinagar, Gujarat
Ans: (d) Akshardham in Gandhinagar is one of the largest temples in the Indian state of Gujarat. The temple complex combines devotions, art, architecture, education, exhibitions and research at one place which is spread in an area of 23 acres. The temple came to international attention when two heavily armed terrorists attacked it in September 2002. It is a predecessor to the Akshardham at Delhi, built by the same religious organisation, Bochasanwasi Akshar- Purushottam Swaminarayan Sanstha (BAPS) led by Pramukh Swami Maharaj. It was inaugurated on November 2, 1992.
________________________________________
18. What do the paintings of Ajanta depict?
(a) Ramayana (b) Mahabharata
(c) Jatakas (d) Panchatantra
Ans: (c) The Ajanta Caves in Aurangabad district of Maharashtra are 30 rock-cut cave monuments which date from the 2nd century BCE to about 500 or 600 CE. The caves include paintings and sculptures considered to be masterpieces of Buddhist religious art, with Buddha figures and depictions of the Jataka tales. The caves form the largest corpus of early Indian wall-painting. The site is a protected monument under the Archaeological Survey of India, and since 1983, the Ajanta Caves have been a UNESCO World Heritage Site.
________________________________________
19. Where did the miniature paintings of Indian heritage develop?
(a) Guler (b) Mewar
(c) Bundi (d) Kishengarh
Ans: (d) The art of Miniature painting was introduced to the land of India by the Mughals, who brought the muchrevealed art form from Persia. In the sixteenth century, the Mughal ruler Humayun brought artists from Persia, who specialized in miniature painting. The succeeding Mughal Emperor, Akbar built an atelier for them to promote the rich art form. These artists, on their part, trained Indian artists who produced paintings in a new distinctive style, inspired by the royal and romantic lives of the Mughals. The particular miniature produced by Indian artists in their own style is known as Rajput or Rajasthani miniature. During this time, several schools of painting evolved, such as Mewar (Udaipur), Bundi, Kotah, Marwar (Jodhpur), Bikaner, Jaipur, and Kishangarh.
________________________________________
20. In which State is the folk painting ‘Madhubani’ popular ?
(a) West Bengal (b) Orissa
(c) Bihar (d) Assam
Ans: (c) Madhubani painting or Mithila painting is a style of Indian painting, practiced in the Mithila region of Bihar state, India and the adjoining parts of Terai in Nepal. Painting is done with fingers, twigs, brushes, nib-pens, and matchsticks, using natural dyes and pigments, and is characterized by eye-catching geometrical patterns. There are paintings for each occasion and festival such as birth, marriage, holi, surya shasti, kali puja, Upanayanam (sacred thread ceremony), and durga puja.
________________________________________
21. Who was the painter of the famous painting called – ‘Bharatmata’ ?
(a) Gaganendranath Tagore
(b) Abanindranath Tagore
(c) Nandalal Bose
(d) Jamini Roy
Ans: (b) Bharat Mata is an epic painting by celebrated Indian painter, Abanindranath Tagore. This painting depicts Bharat Mata as Lakshmi, the Goddess of Plenty, clad in the apparel of a Vaishnava nun.
________________________________________
22. The Gandhara Art flourished during the period of
(a)Guptas (b) Mauryas
(c) Satavahanas (d) Kushans
Ans: (d) The Kingdom of Gandhara lasted from the early 1st millennium BC to the 11th century AD. It attained its height from the 1st century to the 5th century under the Buddhist Kushan Kings. Peshawar Valley and Taxila are littered with ruins of stupas and monasteries of this period. Many monuments were created to commemorate the Jataka tales. The Gandhara civilization peaked during the reign of the great Kushan king Kanishka (128–151). The cities of Taxila (Takshasila) at Sirsukh and Peshawar were built. Peshawar became the capital of a great empire stretching from Gandhara to Central Asia. Kanishka was a great patron of the Buddhist faith; Buddhism spread to Central Asia and the Far East across Bactria and Sogdia, where his empire met the Han Empire of China. Buddhist art spread from Gandhara to other parts of Asia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Art and culture and its… proffit

Next Story

Who, amidst the following is a distinguished painter?