5 mins read

Sun temple is situated in which of the following states?

38. The famous Dilwara temples of Mount Abu are a sacred pilgrimage place for the
(a) Buddhists (b) Jains
(c) Sikhs (d) Parsis
Ans: (b) Dilwara temples of Mount Abu, Rajasthan, are famous for their Jain temples. These Jain temples were built by Tejpal , a Jain layman between the 11th and 13th centuries AD. The five legendary marble temples of Dilwara are a sacred pilgrimage place of the Jains. The Dilwara Jain temples are world famous for their stunning use of marble.
________________________________________
39. Which monument is known as “The National Monument of India”?
(a) India Gate
(b) Gateway of India
(c) Raj Ghat (d) Red fort
Ans: (a) The India Gate, originally called the All India War Memorial, is the national monument of India. Located in New Delhi, it is a memorial to 82,000 soldiers of the undivided Indian Army who died in the period 1914–21. 13,300 servicemen’s names, including some soldiers and officers from the United Kingdom, are inscribed on the gate.)
________________________________________
40. Sun temple is situated in which of the following states?
(a) Odisha (b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Ans: (a) Sun Temple is a 13th-century AD temple situated at Konark in Odisha. It was built by king Narasimhadeva I of Eastern Ganga Dynasty in 1255 AD. The temple complex is in the shape of a gigantic chariot, having elaborately carved stone wheels, pillars and walls. The temple is a UNESCO World Heritage Site.
________________________________________
41. Which of the following is not correctly matched?
(a) The Mahakaal temple Ujjain
(b) Sringeri Matha Chikkmanglur district
(c) The Sun Temple Konark
(d) Jain temples Khajuraho
Ans: (d) The Jain temples are associated with Dilwara near Mount Abu, Rajasthan’s only hill station. These Jain temples were built by Vastupal-Tejpal, a Jain layman between the 11th and 13th centuries AD. These temples are world famous for their stunning use of marble. Khajuraho is famous for its erotic temples and sculpture.
________________________________________
42. Kalamkari painting refers to
(a) A hand painted cotton textile in SouthIndia
(b) A handmade drawing on bamboo handicrafts in North-
East India
(c) A block painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
(d) A hand painted decorative silk cloth in North Western India
Ans: (a) Kalamkari is a type of hand-painted or blockprinted cotton textile, produced in parts of South India and Iran. It is an ancient style of hand painting done on cotton or silk fabric with a tamarind pen, using natural vegetable dyes. This style of painting originated at Kalahasti near Chennai and at Masulipatnam near Hyderabad.
________________________________________
43. Raja Ravi Varma was a great painter of which of the following ?
(a) Bengal (b) Bihar
(c) Punjab (d) Kerala
Ans: (d) Raja Ravi Varma was closely related to the royal family of Travancore of present day Kerala. Later in his life, two of his granddaughters were adopted into that royal family, and their descendants comprise the totality of the present royal family of Travancore. Varma was a celebrated Indian painter and artist, considered as the greatest painter in the history of Indian art.
________________________________________
44. Who among the following is a famous Indian painter ?
(a) Balamuralikrishna
(b) Yaminni Krishnamurthy
(c) M.F. Hussain
(d) Ravi Shankar
Ans: (c) Maqbool Fida Husain was a modern Indian painter of international acclaim. Often referred to as the “Picasso of India”, M.F. Husain is the most celebrated and internationally recognized Indian artist of the 20th century. He was also known as a printmaker, photographer, and filmmaker.
________________________________________
45. The Ranganatha Temple is situated at
(a) Kanchipuram (b) Tirupati
(c) Chenna (d) Srirangam
Ans: (d) The Sri Ranganathaswamy Temple, also known as Ranganatha Temple, is a Hindu temple dedicated to Ranganatha, a reclining form of the Hindu deity Vishnu, located in Srirangam, Tiruchirapalli, Tamil Nadu. It is the largest temple in India and one of the largest religious complexes in the world.
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Who, amidst the following is a distinguished painter?