5 mins read

Who, amidst the following is a distinguished painter?

30. Who, amidst the following is a distinguished painter?
(a) Amrita Shergill
(b) N. Rajam
(c) Kamala Dasgupta
(d) U. Srinivas
Ans: (a) Amrita Sher-Gil, was an eminent Indian painter, some-times known as India’s Frida Kahlo, and today considered an important woman painter of 20th century India, whose legacy stands at par with that of the Masters of Bengal Renaissance. She is also the ‘most expensive’ woman painter of India. The Government of India has declared her works as National Art Treasures, and most of them are housed in the National Gallery of Modern Art in New Delhi
________________________________________
31. What is the field in which Pradosh Dasgupta distinguished himself ?
(a) Sculpture
(b) Painting
(c) Instrumental music
(d) Hindustanic music (vocal)
Ans: (a) Born in Dacca, Pradosh Das Gupta graduated from the Calcutta University in 1932. He took up sculpture in the same year and received his first training in the subject under two distinguished teachers, Mr. H. Roy Choudhary and Mr. D. P. Roy Choudhary at Lucknow and Madras. He had the distinction of being awarded Guru Prasanna Ghose Travelling Scholarship by the Calcutta University.
________________________________________
32. Raja Ravi Verma of Kerala was a distinguished
(a) dancer (b) painter
(c) poet (d) singer
Ans: (b) Raja Ravi Varma is related to painting. He was an Indian painter from the princely state of Travancore. His paintings are considered to be among the best example of the fusion of Indian traditions with the techniques of European academic art.
________________________________________
33. A semi-circular structure with a dome shape roof erected over the sacred relics of Buddha is known as
(a) Stupas (b) Edicts
(c) Pillars (d) Monoliths
Ans: (a) A stupa is a mound-like or semi-hemispherical structure containing Buddhist relics, typically the ashes of Buddhist monks, used by Buddhists as a place of meditation. As most characteristically seen at Sanchi in the Great Stupa (2nd–1st century B.C.), the monument consists of a circular base supporting a massive solid dome from which projects an umbrella.
________________________________________
34. The birth place of an iconic personality, Amrita Sher–Gil, is
(a) Hungary (b) India
(c) Austria (d) Poland
Ans: (a) Amrita Sher-Gil, was an eminent Indian painter born to a Punjabi Sikh father and a Hungarian Jewish mother in Budapest, Hungary, in 1913. She is sometimes known as India’s Frida Kahlo, and today considered an important woman painter of 20th century India.
________________________________________
35. ‘Madhubani’, a style of folk paintings is popular in which of the following states in India ?
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal
Ans: (a) Madhubani painting is one of the oldest art forms from Mithila region of Bihar. It is also known as Mithila Painting. This form of painting is done with fingers, twigs, brushes, nib-pens, and matchsticks, using natural dyes and pigments, and is characterized by eye-catching geometrical patterns.
________________________________________
36. The Lalita Kala Akademi is devoted to the promotion of :
(a) Fine Arts
(b) Literature
(c) Music
(d) Dance and Drama
Ans: (a) The Lalit Kala Akademi or National Academy of Art is India’s National Academy of Fine Arts such as such as painting, sculpture and graphics. It is an autonomous organisation, established at New Delhi in 1954 by Government of India to promote and propagate understanding of Indian art, both within and outside the country. It is headquartered in New Delhi.
________________________________________
37. Kalarippayatt is the martial art of State of
(a) Madhya Pradesh
(b) Mizoram (c) Nagaland
(d) Kerala
Ans: (d) Kalarippayattu is a traditional form of martial art that started in Kerala. The word kalari first appears in Sangam literature to describe both a battlefield and combat arena. The word kalari tatt denoted a martial feat, while kalari kozhai meant a coward in war.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Rath Yatra’ at Puri is celebrated in honour of

Next Story

Sun temple is situated in which of the following states?